Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/crisis.png
Inzicht

De 7 V's van je innerlijk kompas

Crisissituaties brengen heel wat emoties met zich mee. En die emoties zijn soms zelfs zo heftig dat ze ons compleet overspoelen of bevriezen. Hoe kan je er nu voor zorgen dat je niet voorbijgaat aan die emoties maar tegelijkertijd ook wel je pad blijft volgen en groeit? Geïnspireerd op de adviezen van Dr. Jim Taylor geeft onze expert loopbaancoach Anouk Smets enkele handvaten om in tijden van crisis je innerlijk kompas terug te vinden en meester te blijven over de weg die je wil bewandelen. 

Crisis

We horen het woord elke dag. De coronacrisis zet onze wereld op zijn kop en we kunnen er redelijk zeker van zijn dat niks ooit nog zal zijn hoe het vroeger was. Maar mensen zijn over het algemeen niet zo goed met onzekerheid en verandering. Hoe flexibel we onszelf ook vinden, we ervaren heel wat stress wanneer we niet weten hoe morgen, volgende week, volgende maand of volgend jaar er zullen uitzien.

Niet alleen de coronacrisis zorgt voor stress

Er zijn genoeg crisissituaties die mensen kunnen onderdompelen in angst, spanning en twijfel en we maken ze allemaal wel eens mee: je verliest je job, je loopt tegen een burn-out aan, je relatie loopt op de klippen, een geliefde overlijdt. Je wereld staat op zijn kop. Je voelt je verloren en weet niet meer waar naartoe. Natuurlijk kent elke crisis zijn eigen nuances. Gelukkig zijn er handvaten om in tijden van crisis je innerlijk kompas terug te vinden en meester te blijven over de weg die je wil bewandelen: de 7 V's.

1. Valideer

Voel wat je voelt. Sta de emoties die er zijn toe, zelfs al zijn ze negatief of weinig constructief. Geloof ook echt dat het oké is om dit alles te voelen. Veeg je emoties niet van de tafel omdat het onwennig voelt om erover na te denken of te praten. Accepteer dat dit is hoe jij op dit moment fysiek en emotioneel reageert op de crisis die je doormaakt.

2. Verruim

Het zit in ons DNA om ons volledig te focussen op de bron van gevaar. Daarom ontwikkelen we in tijden van crisis heel gemakkelijk tunnelvisie. Wees je er van bewust dat dit gebeurt en dat dit normaal is. Een oefening: visualiseer de schijnwerper die jouw crisissituatie belicht. Visualiseer een strakke, felle lichtbundel die compleet focust op jouw probleem en al de rest er rond is donker en onzichtbaar. Wat zie je in het licht van de schijnwerper zoal? Stel je nu voor dat die schijnwerper steeds breder en breder wordt. De kamer wordt lichter en lichter. Je ziet een groter stuk van de scène, van de achtergrond en de ruimere omgeving. Wat zie je nu? Welke elementen komen er bij? Zo herinner je jezelf eraan dat er méér is dan enkel het probleem waar je nu mee geconfronteerd wordt.

3. Voorkeur

Wat er ook gebeurt, je hebt altijd drie opties waaruit je kan kiezen: 
 

  1. Wees blij met wat je overkomt, zie er de positieve gevolgen van en geniet van deze verandering. (Natuurlijk is dit niet voor elke crisissituatie een optie...)
     
  2. Zet je met al je macht af tegen wat je overkomt. Hier komen we terug bij stappen 1 en 2 terecht: die emoties mogen er zeker zijn, maar je mag er ook niet in blijven hangen. Boos of bang blijven is continu zout in de wonde strooien en helpt je niet vooruit.
     
  3. Aanvaard wat er is en stel je niet als slachtoffer op. Je hoeft niet blij of enthousiast te zijn over de crisis, maar accepteer hem als een onderdeel van je leven op dit moment en weet dat jouw leven nog altijd van jou is.

Geen enkele van deze keuzes is inherent de beste, of zal op elke situatie van toepassing zijn. Maar onthoud dat je telkens weer de keuzevrijheid hebt. Elke seconde, minuut, uur, dag, ... kies jij hoe je problemen benadert. Doe het dus liefst bewust!

4. Vertraag

Biologisch gezien reageert ons lichaam met "freeze", "fight" of "flight" wanneer het (fysiek of mentaal) gevaar detecteert. Je hartslag versnelt, je spieren spannen op en alle energie in je lijf gaat naar je zintuigen zodat je je hyperbewust bent van elk klein detail in je omgeving. Deze drie modi zijn gemaakt om te overleven, hier en nu, maar niet om logisch en rationeel na te denken over het probleem. Zorg er dus voor dat je voldoende ontspanning inbouwt. Dit kan structureel aan de hand van rust, sport of hobby's. Of in acute situaties door ademhalingsoefeningen te doen. Zorg ervoor dat je fysiek stressniveau daalt zodat je je hersenen weer kan benutten voor het bedenken van oplossingen die ook op langere termijn zullen renderen.

5. Verken

Het enige verschil tussen een crisis en een kans is waar je focus ligt. Heb je enkel oog voor wat je kan verliezen? Of zie je ook wat je kan winnen? Erken dat beide kanten van de medaille er zijn, maar kies er liefst voor om je aandacht te richten op de kansen. Experimenteer met nieuwe routines of mogelijkheden, pak het eens anders aan dan anders. Uiteindelijk is onze dagelijkse routine meestal net ons favoriet excuus om niks te ondernemen... Dus wanneer je situatie verandert, is dat de ideale kans om zelf ook te veranderen!

6. Vergeef

Een positieve attitude draagt bij aan een beter gevoel en de energie om verder te gaan met je leven, ondanks de crisis. Maar wees mild voor jezelf: optimisme moet je kweken en onderhouden en niemand is perfect. Doe dagelijks een aantal mentale check-ins. Observeer en beluister zonder oordeel de gedachten die langskomen. Tegen negatieve, pessimistische gedachten zeg je vriendelijk: "bedankt, maar nee." Laat ze komen en ook weer gaan. Jij kiest een andere weg.

7. Versterk

Oefen actief op alle voorgaande stappen zodat je een solide basis legt. Weet dat de 7 V's bottom-up werken: om een volgende stap succesvol te kunnen zetten, moeten de voorafgaande stappen altijd voldoende ingeoefend en verankerd zijn.

Door deze acties keer op keer te ondernemen, herprogrammeer je jezelf stap voor stap zodat je deze gedachtengang in goede en slechte tijden kan benutten. Weet dat dit onderhoud vraagt en dat je altijd mild voor jezelf moet blijven. Je kan immers niet altijd mentaal even sterk zijn.

Moeite om dicht bij jezelf te blijven?

Valt het je moeilijk om je focus te richten op zaken die je echt vooruit kunnen helpen? Aarzel dan zeker niet om een coach of therapeut te raadplegen die je kan ondersteunen. 

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor