Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/tim-gouw-1K9T5YiZ2WU-unsplash.jpg
Inzicht

To burn on or to burn out? That is not the (right) question

Deze maand verschijnt er een boek over een nieuw ‘fenomeen’ zijnde de ‘burn-on’. Wat houdt dit fenomeen precies in? Is het vernieuwend of toch eerder oude wijn in nieuwe vaten? En kunnen we wat met deze nieuwe term? Is het een meerwaarde voor de praktijk? Ik ga er graag wat dieper op in.

Wat houdt een ‘burn-on’ in?

Een burn-on wordt kortweg omschreven als een toestand waarin je chronisch net niet aan het instorten bent. Je slaapt slecht, bent in je hoofd voortdurend bezig met je werk, je gaat steeds meer tijd en energie investeren in je werk waardoor er steeds minder overblijft voor andere dingen. Je raakt steeds dieper uitgeput, maar toch blijf je doorgaan omdat je ook wel gepassioneerd bent door je werk.

Hierbij wil ik graag de kanttekening maken dat het een fenomeen is dat door enkelingen op deze manier wordt beschreven in boeken en recent dus in de media, maar waarover wetenschappelijk nog niets terug te vinden is, laat staan dat er een definitie is waar consensus over bestaat.

Oude wijn in nieuwe vaten?

Als we gaan kijken naar de omschrijving die gegeven wordt aan het fenomeen ‘burn-on’ dan doet dat heel erg denken aan wat we tot nu toe kennen als een vroegtijdig stadium van burn-out waarbij men nog overmatig investeert in het werk om alles klaar te krijgen. Men merkt dat het werk te veel wordt om klaar te krijgen binnen de werktijd op de manier waarop men het graag afwerkt en gaat harder werken of langer werken om hier toch in te slagen. In dit vroegtijdig stadium ziet men ook de eerste fysieke symptomen opduiken, misschien een aantal keer de huisarts raadplegen met diffuse klachten. Men wordt onzekerder. En ten slotte merkt men dat het werk een negatieve invloed heeft op het privé-leven.

Het is dit overmatig investeren en negeren van de eerste symptomen (of eigenlijk de eerste alarmsignalen) dat uiteindelijk leidt tot het eindstadium van burn-out waar mensen inderdaad gaan instorten, uitgeput zijn, in ziekteverlof gaan en een risico lopen dat de burn-out escaleert naar een depressie.

Dus to burn on or to burn out. That is not the question, als je het mij vraagt. De burn-on is niet meer of niet minder dan wat we nu kennen als een vroegtijdig stadium van burn-out, en zal zonder de nodige veranderingen dan ook leiden tot een effectieve burn-out.

Heeft het dan een meerwaarde om te gaan spreken van ‘een burn-on’

Oké, niets nieuws dus die ‘burn-on’, maar heeft het wel een meerwaarde om die nieuwe term te gebruiken? Zelf zie ik één grote valkuil bij het gebruik van deze term, namelijk de illusie dat je kan blijven branden, dat jouw kaarsje nooit zal uitgaan en dat je op deze manier kan blijven doorgaan.

Alsof er mensen zijn die opbranden, de zwakken, en dat er mensen zijn, uit het betere hout gesneden, die kunnen blijven branden tot in de eeuwigheid, die een onuitputtelijk bron van energie hebben. Mijn ervaring in burn-outbegeleiding tot nu toe leert mij dat héél véél mensen die al voor héél lange tijd aan het doorgaan waren, er nooit aan dachten dat dit hen zou overkomen. Zelfs niet in een burn-out geloofden. Maar uiteindelijk zijn ze toch uitgeput geraakt en hebben ze klachten ontwikkeld die te ernstig waren om aan de slag te kunnen blijven.

De meerwaarde van dit nieuwsbericht zit hem vooral in het feit dat dit vroegtijdig stadium en de kenmerken die erbij horen in de media komen en de nodige aandacht krijgen, zodat mensen zich erin kunnen herkennen en gaan ingrijpen voor het te laat is. Hoe vroeger je erbij bent, hoe makkelijker het herstel verloopt!

Graag aan de slag met je “burn-on”?

Neem een kijkje op onze Less Stress Academy (skillbuilders.be)

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Blue zone ook op de arbeidsmarkt

Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.

Vakantie ... van crashen naar opladen

Vakantie ... van crashen naar opladen

Inzicht

De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft  het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:

“Hoe gaat het?”

“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”

Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning. 

gele kanarie in de koolmijn

Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?

Inzicht

Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden? 

Contacteer ons

Jouw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor