Ervaar jij stress bij de aanpassing aan het nieuwe normaal?
We hebben ons de laatste twee jaar met vallen en opstaan heel vaak moeten aanpassen. Maar die laatste aanpassing, aan het zogenaamde nieuwe normaal, die lijken we vanzelfsprekend te vinden. Want dat is hetgeen waar we zo lang naar uitgekeken hebben, toch? Saskia Poelmans, psycholoog en stress-& burn-outcoach bij Skill BuilderS, stelde haar Linkedin-netwerk de vraag. Ontdek hier de resultaten.
Ben jij blij met het nieuwe normaal?
Voor een grote groep klonk het antwoord 'JA'.
- 19% gaf aan “Eindelijk mijn oude leven terug! I love it!”
- 33% zei “Ik heb het gevoel dat ik nu het beste van twee werelden combineer. Het nieuwe normaal is een verbetering voor mij.”
Toch was deze aanpassing niet voor iedereen zo evident.
- 10% gaf aan het in het begin moeilijk gehad te hebben, maar nu opnieuw zijn/haar draai gevonden te hebben.
- 38% of dus bijna vier op tien zei wel stress te ervaren bij deze aanpassing!
Hoe komt dit?
Hiervoor gaan we terug naar maart 2020. Het woord lockdown valt. Na de initiële paniek over wc-papier, daalt er over heel wat mensen een enorme rust neer. Eindelijk moet er niks meer. Gedaan met de ratrace. Gedaan met te veel balletjes in de lucht houden. Gedaan met in de file staan. Rust!
Hadden we werkelijk gedacht dat we de pauzeknop twee jaar konden induwen en daarna weer verder gaan alsof er niets gebeurd is?
Hadden we werkelijk gedacht dat we mensen twee jaar lang konden vragen om vol te houden, om toch maar te focussen op de positieve aspecten van corona, om dan nu te vragen om dit zomaar te vergeten en terug op te geven?
Kunnen en willen we nog wel terug naar normaal?
Toegegeven, hoe aangenaam het in eerste instantie ook was, na verloop van tijd waren we de maatregelen allemaal beu en keken we uit naar het moment dat we onze ‘vrijheid’ terugkregen.
Maar hoeveel van dat herwonnen vrijheidsgevoel blijft er nog over nadat je weer in de ratrace van het ‘normale’ leven bent gestapt? Misschien word je inmiddels weer geleefd door professionele en sociale verplichtingen? Hoe goed past het jasje van het ‘oude normaal’ jou nog?
In haar begeleidingen merkt Saskia dat voor veel mensen die oude jas knelt en irriteert langs alle kanten. Maar eens je weer in de ratrace gesprongen bent, is het moeilijk om te vertragen en aanpassingen te doen. Dan kiezen we voor lapmiddeltjes om het toch maar vol te houden: paracetamol om te kunnen doorwerken en die deadline te halen, een aperitiefje om van de werkdag te bekomen, de dag nog wat voller plannen door er ergens een me-time activiteit tussen te plannen en dan maar hollen naar de volgende verplichting, …
Herkenbaar? Enkele tips die je kunnen helpen:
- Wees mild voor jezelf. Waarom zou je het makkelijker moeten vinden om je aan te passen nu dan in maart 2020? Het is evenzeer een grote aanpassing, geef jezelf wat tijd en schakel indien nodig hulp in.
- Wanneer het je allemaal overweldigt, kunnen ademhalingsoefeningen wat rust brengen. Een paar minuten je ademhaling volgen, zorgt er al voor dat deze vanzelf zal vertragen en bijgevolg zal ook je stressniveau zakken.
- Praat erover met anderen, je zal merken dat het voor velen erg herkenbaar is waardoor je niet zo alleen staat met je gevoel
- Onthoud: het is niet omdat er weer van alles kan dat er ook weer van alles moet. Durf neen te zeggen. Alles waar je ja op zegt, gaat ten koste van iets anders. Het kan helpen om deze kosten eens op te lijsten om ze wat zichtbaarder te maken.
- Maak tijd om stil te staan. Breng eens in kaart welke elementen je graag wil behouden uit de coronaperiode en waar je toen graag vanaf wou, doe hetzelfde voor de huidige periode. Dit geeft je heel wat inzichten om mee aan de slag te gaan.
- Verander wat je kan veranderen. Nood aan rust na een dag prikkels op het werk? Schrap dat oudercomité. Merk je dat je bepaalde taken efficiënter van thuis uit kan afwerken? Bespreek dit met je leidinggevende, enz.
- Durf knopen door te hakken. Er is veel veranderd sinds corona, zoals de manier waarop we onze job doen en soms ook de jobinhoud. Om nog maar te zwijgen van hoe wij zelf veranderd zijn, zo zijn we misschien andere dingen gaan waarderen dan voorheen. Als je schoenen niet meer passen, koop je er ook nieuwe. Misschien is het wel eens tijd voor een nieuwe job?
Ervaar jij veel stress?
En wil je voortaan ook echt iets veranderen? Dan is onze Less Stress Academy misschien wat voor jou?
Of merk je dat jouw werk jouw grootste bron van stress is? Wil je je loopbaan een andere wending geven zodat je terug beter in je vel zit? Dan staan we je bij met raad en daad via onze loopbaanbegeleiding bij Skill BuilderS.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Zorg voor jezelf. Verlaat je comfortzone
Je comfortzone verlaten ... leidt dit effectief tot betere resultaten en meer welbevinden op persoonlijk en professioneel vlak? Is het echt een lastige opgave? Wat heb je hiervoor nodig? Hoe pak je dit aan? Jolien Meukens, coach en klinisch positief psycholoog, deelt met ons haar kijk en persoonlijke ervaring.

Zelfzorg ... ook dat is levenslang leren
Yoga, meditatie, start-to-run, een gezond voedingspatroon, op tijd gaan slapen… Het lijstje aan goede voornemens van onze coach Kimberly Maenhoudt lijkt wel eindeloos. Ze zocht in het verleden naar activiteiten om haar stress onder controle te houden, meer balans te ervaren, meer energie te voelen. Was het zo moeilijk? Of miste ze iets belangrijks om tot resultaat te komen? Lees en ontdek haar weg naar zelfzorg en een gezonde balans.

De-connectie
Ben jij vastgekluisterd aan je smartphone? Ook 's avonds wanneer je je voorneemt om even te de-connecteren en bij te tanken voor de volgende dag? Het is tegenwoordig geen evidentie om even offline te gaan in dit, steeds veranderende, digitale tijdperk. Lees en ontdek hoe ook onze coach Sanne Branders af en toe worstelt met het tijdig uitzetten van haar smartphone.