Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Blog%20OP.png
Inzicht

Aan de slag als oudere werknemer? So What?

Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Dertig tot veertig jaar geleden was het trouwens heel gewoon om je leven lang bij dezelfde werkgever te blijven. Dan slaat ontslag nog diepere wonden. Zijn de kansen op werk na je vijftigste miniem? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten? Jens Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS, gaat hier dieper op in.

Er heerst inderdaad de overtuiging dat de kansen op werk na je vijftigste aanzienlijk slinken. Laten we daar een kanttekening bij plaatsen ajb. Hoe vaker we met z’n allen zeggen dat je na je vijftigste niet meer meetelt op de arbeidsmarkt, hoe meer we het ook gaan geloven. Ook media spelen hier graag op in. De negatieve verhalen worden wel eens uitvergroot, de succesverhalen verzwegen. En dat is jammer! Week na week zien wij bij Skill BuilderS vijftig èn zelfs zestigplussers opnieuw aan de slag gaan. Met veel goesting overigens. Toegegeven, het is vaak geen eenvoudig parcours. Het lukt ook niet altijd. En er zijn inderdaad ook vooroordelen waar ze moeten tegen opboksen. Toch zijn zij er in geslaagd om door te zetten, om er te blijven in geloven. Zij hebben hun sterke kanten weten te identificeren en – sterker nog – weten in de verf te zetten naar hun nieuwe werkgever.

Daar zet outplacement heel sterk op in. Want je kwaliteiten, talenten en competenties vervagen niet met je leeftijd; wel integendeel. Ook je kennis en expertise blijven overeind. Bovendien heb je een zekere maturiteit verworven: je weet wat je wil, en je weet wat je waard bent. Je brengt rust op de werkvloer, je ziet werk, je relativeert. ‘Ja maar, ik kost te veel’ hoor je dan zeggen. Dat is relatief, want op het einde van de rit breng je wel al je expertise mee, en wellicht ook een ruim en goed onderbouwd netwerk. ‘Ja maar, ik heb maar acht jaar meer te presteren’ is een andere dooddoener. En hoe lang denk je dat een jongere werknemer bij dezelfde werkgever blijft? 

Omdat ontslag durft te knagen aan je gevoel van zelfwaarde, is het dus zaak om je sterktes en troeven opnieuw te (h)erkennen. En daar komt outplacement dan in beeld: je eigenwaarde opnieuw op punt stellen, zodat je potentiële werkgevers kan overtuigen van je meerwaarde op een authentieke manier. Pas als je zelf weer weet wat je te bieden hebt, kan je dat overtuigend overbrengen in een sollicitatiegesprek.

Ontslag heeft dus een grote impact. Een goede en op maat gesneden begeleiding heeft een nog grotere impact voor de toekomst. Maar dan een positieve.

Vragen? Bedenkingen? Graag eens van gedachten wisselen? 
Geef Jens Van Mol een seintje: jens@skillbuilders.be.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Outplacement case

Weten wat je wil

Inzicht

In een outplacementtraject is de ontslagverwerking een eerste grote stap in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werken onze coaches op zelfkennis en zelfinzichten. Je innerlijke saboteurs en je drivers kennen, kan heel bevrijdend werken. Het is vaak een belangrijke stap naar effectieve veranderingsprocessen. Vervolgens moet je bij jezelf ontdekken wat je precies wil bereiken op professioneel vlak. Onze outplacementcoach Ivan Dauwe getuigt zelf over het veranderingsproces dat hij jaren geleden doormaakte.

50-plusser

50+ op de arbeidsmarkt

Inzicht

Dat 50-plussers heel wat te bieden hebben op de arbeidsmarkt, weten we bij
Skill BuilderS maar al te goed. Toch ondervinden onze coachees elke dag opnieuw heel wat vooroordelen van werkgevers. Er leven blijkbaar onzekerheden en vragen m.b.t. hun employability.
 
Midden oktober organiseerde onze coach Heleen Claus een fysieke workshop waar een groep '50-plussers op zoek naar werk' met elkaar in gesprek gingen. 

Waarom kost het de 50-plusser vaak onnodig veel tijd en moeite om een job te vinden? 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor