Aan de slag als oudere werknemer? So What?
Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Dertig tot veertig jaar geleden was het trouwens heel gewoon om je leven lang bij dezelfde werkgever te blijven. Dan slaat ontslag nog diepere wonden. Zijn de kansen op werk na je vijftigste miniem? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten? Jens Van Mol, Managing Partner bij Skill BuilderS, gaat hier dieper op in.
Er heerst inderdaad de overtuiging dat de kansen op werk na je vijftigste aanzienlijk slinken. Laten we daar een kanttekening bij plaatsen ajb. Hoe vaker we met z’n allen zeggen dat je na je vijftigste niet meer meetelt op de arbeidsmarkt, hoe meer we het ook gaan geloven. Ook media spelen hier graag op in. De negatieve verhalen worden wel eens uitvergroot, de succesverhalen verzwegen. En dat is jammer! Week na week zien wij bij Skill BuilderS vijftig èn zelfs zestigplussers opnieuw aan de slag gaan. Met veel goesting overigens. Toegegeven, het is vaak geen eenvoudig parcours. Het lukt ook niet altijd. En er zijn inderdaad ook vooroordelen waar ze moeten tegen opboksen. Toch zijn zij er in geslaagd om door te zetten, om er te blijven in geloven. Zij hebben hun sterke kanten weten te identificeren en – sterker nog – weten in de verf te zetten naar hun nieuwe werkgever.
Daar zet outplacement heel sterk op in. Want je kwaliteiten, talenten en competenties vervagen niet met je leeftijd; wel integendeel. Ook je kennis en expertise blijven overeind. Bovendien heb je een zekere maturiteit verworven: je weet wat je wil, en je weet wat je waard bent. Je brengt rust op de werkvloer, je ziet werk, je relativeert. ‘Ja maar, ik kost te veel’ hoor je dan zeggen. Dat is relatief, want op het einde van de rit breng je wel al je expertise mee, en wellicht ook een ruim en goed onderbouwd netwerk. ‘Ja maar, ik heb maar acht jaar meer te presteren’ is een andere dooddoener. En hoe lang denk je dat een jongere werknemer bij dezelfde werkgever blijft?
Omdat ontslag durft te knagen aan je gevoel van zelfwaarde, is het dus zaak om je sterktes en troeven opnieuw te (h)erkennen. En daar komt outplacement dan in beeld: je eigenwaarde opnieuw op punt stellen, zodat je potentiële werkgevers kan overtuigen van je meerwaarde op een authentieke manier. Pas als je zelf weer weet wat je te bieden hebt, kan je dat overtuigend overbrengen in een sollicitatiegesprek.
Ontslag heeft dus een grote impact. Een goede en op maat gesneden begeleiding heeft een nog grotere impact voor de toekomst. Maar dan een positieve.
Vragen? Bedenkingen? Graag eens van gedachten wisselen?
Geef Jens Van Mol een seintje: jens@skillbuilders.be.
Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Skill BuilderS is genomineerd als 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀 𝗚𝗮𝘇𝗲𝗹𝗹𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯
🚀Fantastisch nieuws!
Skill BuilderS is genomineerd als 𝗧𝗿𝗲𝗻𝗱𝘀 𝗚𝗮𝘇𝗲𝗹𝗹𝗲 𝟮𝟬𝟮𝟯 voor de provincie Oost-Vlaanderen in de categorie 'grote ondernemingen'.

Ze zijn er weer ... de goede voornemens!
Wat is jouw goed voornemen voor 2023? Die vraag gaat hand in hand met: hoe kijk jij terug naar 2022? Welke weg heb jij afgelegd en wat was er belangrijk voor jou? Het nieuwe jaar is in aantocht en dus ook die goede voornemens ... Iedereen doet er wel eens aan mee – al dan niet lachend. De populairste en bekendste: stoppen met roken, afvallen, meer sporten, minder alcohol drinken, gezonder eten, geld sparen en een betere job vinden. Maar wat zijn nu precies de slaagkansen van goede voornemens? Deze vraag legden we voor aan Anouk Smets, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS.

Geslaagde HR Summit 2022
De 11de editie van de HR Summit met als thema 'HR in 2022, leading or following? vond plaats in het Communicatiehuis in Gent. De digitale opgang heeft de vraag naar mensen niet doen afnemen. Integendeel. Nooit eerder woedde de voorbije 50 jaar de oorlog om talent heviger. Bedrijven kreunen onder het tekort aan medewerkers. Dat plaatst de medewerker in een ongekend sterke positie. De machtsverhouding tussen medewerker en organisatie heeft zich de voorbije decennia volledig omgekeerd.