Aan de slag als oudere werknemer? So What?
Voor het overgrote deel van de werknemers heeft ontslag een grote impact. Velen onder ons identificeren zich met hun job, en dus voelt ontslag vaak aan alsof er letterlijk een deel wordt weggesneden. Je verliest niet alleen je dagelijkse routine, maar ook je financiële zekerheid en bovendien de collega’s waarmee je vaak jarenlang vele uren per week lief en leed deelde. Vooral de niet-meer-zo-piepjonge medewerkers hebben doorgaans een lange anciënniteit. Ontslag slaat dan vaak nog diepere wonden. Slinken de kansen op werk na je vijftigste aanzienlijk? Kan een outplacementtraject de kans op een nieuwe job, ook na je vijftigste, vergroten?

Wat kost outplacement?
In kmo’s maar ook in grotere ondernemingen wordt outplacement vaak gezien als een verplichting en extra kost. Nochtans is outplacement een belangrijke troef voor je Employer branding.
De prijs varieert naargelang het programma dat aan de ontslagen werknemer aangeboden wordt. Zo zal begeleiding meer of minder in groep ofwel individueel gegeven worden. Daarnaast worden er veel extra’s aangeboden zoals opleidingen, digitale tools, expertenadvies, jobevents, administratieve ondersteuning, ... Dit alles heeft invloed op de prijs. De prijs voor één jaar Outplacement begeleiding en ondersteuning valt meestal binnen dezelfde prijsrange.
Respectvol afscheid op de werkvloer
Je medewerkers het goud van je onderneming noemen, is stilaan een open deur. Toch komt er soms een tijd dat je afscheid moet nemen van een werknemer. Wil je ook voor je menselijk kapitaal zorgen in slechte tijden? Dan is een degelijk outplacementbeleid onmisbaar. Een degelijk beleid versterkt je interne en externe bedrijfsimago om vier redenen.

Hoe kies je het juiste outplacementkantoor?
Als werkgever een geschikt outplacementkantoor kiezen, is geen sinecure. Voor een kwalitatief en succesvol begeleidingstraject betaal je toch een mooie som. Ontdek enkele waardevolle tips.
Connectie en betrokkenheid binnen Outplacement
Ivan Dauwe, outplacement coach bij Skill BuilderS, leerde in april 2020 de 57-jarige Armeniër Igor kennen. Aan de hand van deze bijzondere kennismaking zoomt hij in op het belang van connectie en betrokkenheid tijdens een outplacement-traject.
Een inspirerend verhaal over connectie tussen coach en coachee. “Ivan, the first time I spoke to you on the phone, I immediately knew you were a good guy”.
Wordt outplacement overbodig?
Outplacement als springplank naar een nieuwe job, dus. Maar voor bijna elke ontslagen werknemer liggen de jobs nu bij wijze van spreken voor het rapen. Werkgevers schreeuwen om volk. En heel wat werknemers hebben zelfs al een nieuwe job voor hun outplacementbegeleiding start.
Verandert de COVID-crisis hier iets aan? Het aantal werkzoekenden ligt momenteel historisch laag. Heeft outplacement in tijden van arbeidskrapte nog wel toegevoegde waarde?

Het verlies van een job is meer dan een job verliezen
Het is het verlies van een perspectief, een toekomstbeeld, een verwachting. Het is het verlies van de persoon die jij was in die context. En waarschijnlijk nog veel meer. Het verwerken van een ontslag lijkt daarom heel erg op rouwverwerking. Geen twee medewerkers ervaren hun ontslag op dezelfde manier. Veel heeft te maken met wat die job voor iemand betekende.
Lees ook de getuigenis van Esther. Ivan, haar coach getuigt over de 5 succesfactoren in een outplacementtraject aan de hand van het persoonlijk verhaal van coachee Esther.
