Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/ontdek_je_talenten_v1.png
Inzicht

Hoe ontdek je je talenten?

Onlangs organiseerde één van onze coach the coaches Anouk Smets een groepssessie rond zelfvertrouwen. Een onderdeel daarvan is het (h)erkennen van je eigen talenten. Haar collega's moesten 10 disciplines noteren waarin ze zouden kunnen meedingen voor de gouden medaille in het Wereldkampioenschap "Jezelf Zijn". Hier en daar hoorde Anouk een zucht, terwijl anderen onmiddellijk begonnen te schrijven. Is het echt een lastige opgave om je eigen talenten te benoemen? We vroegen Anouk naar meer toelichting.

Inderdaad, niet evident, steekt Anouk van wal. Verschillende collega's noteerden zaken zoals motiveren, structureren, probleemoplossend denken, kritisch zijn, empathie tonen of administratie verrichten. Allemaal zeer mooie talenten die hen helpen om goede coaches en trajectbegeleiders te zijn, dat spreekt voor zich. Gelukkig waren er ook collega's die goed zijn in slapen, koopjes scoren, Netflixen, telefonisch onbereikbaar zijn, de wekker laten snoozen 's ochtends of dingen overdenken.

Is het echt een lastige opgave om op te lijsten waarin je uitblinkt? 

Na het maken van de lijstjes, waren er wel enkele kritische noten: "dit is nu niet bepaald een talent", of "daar ben ik weinig mee", hoorde je hier en daar klinken. Het lijkt misschien alsof shoppen en luieren in je zetel niet bepaald talenten zijn. "Het kost totaal geen moeite om dat te doen", hoorde ik mensen zeggen. En laat daar nu exact de sleutel tot het geheim van talenten te zitten: het kost inderdaad geen moeite om ze in te zetten! Want wat jij gemakkelijk en evident vindt, is dat voor een ander niet noodzakelijk. De ene vindt het belachelijk gemakkelijk om niet naar zijn smartphone om te kijken ("oeps, had je eergisteren een bericht gestuurd?") terwijl de andere er aan vastgelijmd is uit angst om een oproep te missen ("stel je voor dat het iets belangrijks is!"). Persoon A laat 's avonds al zijn zorgen varen en valt als een blok in slaap, terwijl persoon B blijft nadenken en plannen wanneer hij in bed ligt.

Eén van mijn hobby's is kalligrafie, gaat Anouk verder, en de laatste tijd probeer ik me te verdiepen in digitaal tekenen. Mijn baas zal heel blij zijn dat te horen, want voor mij betekent het dat ik me lang kan focussen, nauwkeurig kan werken, oog heb voor detail, blijf oefenen tot ik het kan en doorzet tot het resultaat voor mij perfect is. Dat geldt dus niet alleen voor de tekeningen die ik in mijn vrije tijd maak, maar ook voor mijn taken op het werk.

Lees nu eens tussen de lijnen van jouw Top 10. Welk talent heb je nodig om koopjes te kunnen scoren? Is het geduld? Doorzettingsvermogen? Onderhandelingsvaardigheden? En wat moet je goed kunnen om uit te blinken in overdenken? Kritisch zijn, denken in mogelijkheden of lang focussen op één ding, bijvoorbeeld. De zaken die we spontaan opsommen in ons lijstje, zijn niet per se onze talenten op zich. Het zijn vaak uitingen van onze echte talenten. Manieren waarop we die talenten omzetten naar dagdagelijkse, gewone dingen. En van daaruit kan je je talenten gaan aanscherpen om er nuttige, professionele competenties van te maken.

Je talenten ontdekken is dus eigenlijk kinderspel! De uitdaging zit in wat je ermee doet. Onthoud vooral:

  • Je echte talenten gebruik je moeiteloos en zonder al te veel nadenken - of vaak zelfs onbewust.
  • Je talenten zitten niet alleen in je carrière of hobby's, ze komen ook bovendrijven in je dagdagelijkse activiteiten - net omdat ze zo weinig moeite kosten.
  • Talenten zoeken altijd een manier om aan de oppervlakte te komen. Wees dus alert voor de rode draad van onderliggend talent.

Natuurlijk betekent dit niet dat je op je CV moet opscheppen dat je goed kan slapen of Netflixen. Het biedt je anderzijds wel de mogelijkheid om even terug te gaan naar de bron. Door bij jezelf vast te stellen waar je basistalenten liggen, kan je verbanden gaan leggen naar je werkcontext en carrière. Stel jezelf daarvoor de vraag: "Hoe kan ik dit talent vertalen naar mijn (gewenste) job?" en "Hoe kan ik vaardigheden aanleren of versterken die aansluiten bij mijn talent én die inzetbaar zijn in mijn werk?"

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer Anouk Smets of onze loopbaanconsulente Ellen of bel ons op 0800 616 71.

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Loopbaan

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Inzicht

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Stop met ronddraaien in cirkels

Stop met ronddraaien in cirkels

Inzicht

We weten het allemaal: als er te veel druk op de ketel komt, val je snel terug in oude patronen. Voor je het weet kom je in een negatieve spiraal van zelfverwijt, frustratie, verbetenheid om het anders en beter te doen. Om daar vervolgens weer in te ‘mislukken’. Ondertussen gaat het ritje in de mentale mallemolen maar door. Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, ging te rade bij Deb Dana en het boek De polyvagaaltheorie in therapie. Het ritme van regulatie. Ontdek hier haar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor