Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/istock-1189188509.jpg
Inzicht

Ont-moeten

Soms kan je het gevoel hebben dat je geleefd wordt. Dat alle dagen een aaneenschakeling zijn van dingen die moeten gebeuren. Zelfs in de vakantie, de periode van het jaar waar je zo naar hebt uitgekeken en afgeteld, kan het gevoel dat er vanalles moet gebeuren de kop opsteken. Het lijkt wel een ongeschreven regel te zijn dat we in onze vakanties ofwel zoveel mogelijke mooie herinneringen moeten maken ofwel één of andere grote klus of verbouwing moeten realiseren. Je kan over een paar weken op het werk toch niet gaan vertellen dat je de hele vakantie thuis wat hebt zitten lummelen?! Wel, waarom niet?

Door af en toe niets te doen, zal je meer rust in je hoofd vinden, daarna weer productiever zijn, creatievere ideeën hebben, … Daarom heb ik voor iedereen die wil leren om minder te doen een toverspreuk. Een vraag die je jezelf kan stellen om jezelf te ont-moeten. Het is slechts één zinnetje, maar door de klemtoon telkens op een ander woord te leggen, is het een handleiding voor een meer ontspannen leven.

Moet ik dit nu doen?

Hoeveel dingen in het leven moeten er echt gebeuren? En dan bedoel ik echt moeten, omdat er een leven van af hangt, omdat de wereld anders zal vergaan… Wel, als je het mij vraagt geen. Ik hoor al een aantal onder jullie protesteren. En inderdaad er zijn een aantal verplichtingen bij wet vastgelegd. Zo zijn we verplicht onze belastingen te betalen, moeten we wanneer we werkloos zijn in ruil voor onze uitkering inspanningen doen om werk te vinden of zijn we verplicht aan de rechterkant van de weg te rijden. En toch, zelfs dan heb je de keuze om je al dan niet aan de wet te houden. Waarmee ik zeker niet wil aanzetten tot anarchie, maar ik wil wel benadrukken dat je altijd een keuze hebt.

En dan zijn er nog al die dingen die niet in wetten gegoten zijn, maar die we onszelf opleggen. Zoals “ik moet elke week schoonmaken”, “ik moet elke dag de keuken en de living dweilen”, “ik moet elke dag gezond koken met verse ingrediënten”, … Of als we het over vakantiestress hebben “ik moet alle bezienswaardigheden gezien hebben”, “ik moet op alles voorbereid zijn wat kan misgaan”, “ik moet ervoor zorgen dat niemand iets vergeet”, … Voor al deze dingen en meer, stel jezelf de vraag “Moet ik dit nu doen?”, “Is dit werkelijk iets dat moet of iets dat ik wil?”. En als je dan toch besluit om dagelijks te blijven dweilen, zeg dan tegen jezelf “Ik wil nu graag mijn huis dweilen”, dit geeft meteen een ander gevoel bij wat je gaat doen.

Moet ik dit nu doen?

Herken je deze situatie: je man zit na het eten in de zetel naar het nieuws te kijken terwijl jij nog snel wat was in de machine steekt, onderweg nog even de kattenbak leegschept en uiteindelijk ook nog besluit de friteuse te beginnen poetsen. Wanneer je veel later dan gepland naast je man op de zetel ploft en die vraagt: “Waar bleef je al die tijd?”, knapt er iets in je hoofd en je begint af te lopen over het feit dat er geen “kabouterkes” zijn die ’s nachts het huishouden komen doen. Waarop je man zegt “Oh, had dat dan gezegd, dan had ik de kattenbak wel leeggeschept en konden we sneller onze serie verder kijken.” Moraal van het verhaal als je niet vraagt om geholpen te worden is het antwoord automatisch neen. Vaak hebben we al in ons hoofd besloten dat de ander wel geen zin of geen tijd zal hebben om te helpen dus doen we het maar zelf. En wat we zelf doen, doen we ook nog eens beter, toch? Maar als je meer rust wil vinden zal je moeten leren uitbesteden en of loslaten.

Andere situatie: op het werk wordt de vraag gesteld wie een bepaalde extra taak op zich wil nemen. Er komt niet meteen reactie, want iedereen heeft het druk of het is een taak die bepaalde kennis vereist. Dus je hoort jezelf zeggen: “Ik zal dat wel doen”. Het is jouw verantwoordelijkheidsgevoel dat spreekt, goed wetende dat je er eigenlijk geen tijd voor hebt. Stel jezelf ook in dit geval kritisch de vraag of het nu weer aan jou is om een extra te doen. Op deze manier gaat men naar jou blijven kijken wanneer er zo’n vraagt komt en gaan andere collega’s nooit de nodige kennis opdoen om dit soort taak te kunnen oppikken.

0

Moet ik dit nu doen?

Kiezen om dit te doen is kiezen om iets anders niet te doen. Daarom is het belangrijk om voor jezelf helder te krijgen wat er voor jou wel of niet belangrijk is in het leven. Het is jouw leven, jij zit aan het stuur ervan en jij bepaalt dus waar jouw tijd naartoe gaat. Hoeveel tijd besteed je momenteel aan de dingen die je belangrijk vindt? En hoeveel tijd ben je kwijt aan dingen die er voor jou eigenlijk niet toe doen? Als je het belangrijk vindt om een goede ouder te zijn, doe je dat dan door na het eten de afwas te doen of door nog even met je kind te spelen? Uiteraard komt er een moment waarop je er niet omheen kunt dat de afwas moet gebeuren. Dat is wanneer zaken dringend worden en dat is natuurlijk ook een factor die meespeelt. Als je de belangrijkheid en de dringendheid van zaken beoordeeld dan kom je tot de prioriteitenmatrix van Eisenhower, deze kan een houvast zijn om te bepalen wat je met bepaalde taken doet.

Moet ik dit nu doen?

Ik neem je graag even mee terug naar die avond dat je man op de zetel plofte terwijl jij allerlei huishoudelijke taken aan het doen was. Deze situatie zou ook kunnen eindigen met deze vraag van zijn kant: “Moest dat echt nu?” En je weet dat hij eigenlijk gelijk heeft. Als het brandt, moet je NU je huis verlaten. Als je er een lange werkdag hebt op zitten, waarna je nog gekookt hebt voor je gezin, moet je dan NU je friteuse poetsen? Bepaal tegen wanneer je een taak graag gedaan wil hebben en plan de taak in in je agenda op een moment dat geschikt is.

Moet ik dit nu doen?

Onze mooie Nederlandse taal telt meer dan één werkwoord. Naast doen, is er ook nog: uitbesteden, delegeren, plannen of zelfs op zijn beloop laten. Hiervoor refereer ik ook graag opnieuw naar de prioriteitenmatrix van Eisenhower. Op deze manier komt er meer tijd vrij voor nog andere leuke werkwoorden zoals: rusten, vervelen, sporten, lezen, spelen, …

Zo hopelijk kan ook jij met deze toverspreuk het leven tevoorschijn toveren dat jij wil leiden. Veel succes!

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Bel ons op 053/85 77 77.

0
Brain

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Outplacement case

Weten wat je wil

Inzicht

In een outplacementtraject is de ontslagverwerking een eerste grote stap in persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werken onze coaches op zelfkennis en zelfinzichten. Je innerlijke saboteurs en je drivers kennen, kan heel bevrijdend werken. Het is vaak een belangrijke stap naar effectieve veranderingsprocessen. Vervolgens moet je bij jezelf ontdekken wat je precies wil bereiken op professioneel vlak. Onze outplacementcoach Ivan Dauwe getuigt zelf over het veranderingsproces dat hij jaren geleden doormaakte.

HR Summit 2023

Geslaagde HR Summit 2023

Nieuws

26 september 2023
De 12de editie van de HR Summit met als thema 'Careers ... still a sustainable track? vond dit jaar opnieuw plaats in het Communicatiehuis in Gent. 

De wereld waarin we leven, verandert razendsnel. Ook loopbanen zijn dynamisch en niet langer lineair en voorspelbaar. Werknemers zijn de regisseur geworden van hun eigen carrière. 

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor