Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/Perfectionisme.jpg
Inzicht

Perfectionisme: een troef?

Op een sollicitatiegesprek zegt een kandidaat trots “ik ben een echte perfectionist”, maar de lading van het woord “perfectionisme” wordt vaak onderschat. Wat is net perfectionisme? Wat perfect is voor de ene, is vaak niet perfect voor de andere en vice versa legt Karen Genetello, coach bij Skill BuilderS, uit.

We kunnen vast en zeker stellen dat iedereen een persoonlijke invulling geeft aan het begrip perfectie of perfectionisme. Perfectionistisch zijn betekent over het algemeen dat je iemand bent die graag de puntjes op de i zet, iemand die zijn of haar taken steeds van A tot Z afwerkt en bijgevolg nooit half werk aflevert. Kunnen we dit beschouwen als een troef van de kandidaat? Uiteraard!

Ieder voordeel heb zijn nadeel

Wat als je zodanig perfectionistisch bent, dat je de zaken niet meer kan loslaten, dat je dreigt jezelf erin te verliezen? Wat als je perfectionisme zodanig de bovenhand neemt dat je niet meer durft te beginnen aan een project, uit angst om niet het beste van jezelf te kunnen geven? Kunnen we dan stellen dat perfectionisme je gelukkig maakt? Kunnen we dan stellen dat dit een echte troef is? Of spreken we dan eerder van een valkuil?

Ook in je privésfeer kan perfectionisme verlammend werken. Als we denken aan het ideaalbeeld van dé perfecte vader of dé perfecte moeder en partner lijkt de lat toch wel heel hoog te liggen. Perfectie nastreven in je gezinsleven in combinatie met perfectie nastreven in je professionele leven; dit lijkt voor sommigen al helemaal onmogelijk, wat dan ook voor onnodige stress zorgt, maar eigenlijk is het simpel.

Find your personal BALANCE

Ken jezelf, erken je kwaliteiten, maar durf ook je valkuilen te herkennen. Het is een kunst om te zoeken naar een balans in perfectionisme. Maak voor jezelf uit wat voor jou belangrijk is. Streef je persoonlijke en professionele doelen na, maar dreig hier niet in door te schieten. Probeer van tijd tot tijd de zaken los te laten, accepteer dat je bepaalde doelen die je vooropgesteld hebt, niet kan bereiken en dit vaak door externe factoren die je niet in de hand hebt. Hoe moeilijk dat loslaten en accepteren soms ook is, het is een echte verademing als je tot dit besef kan komen én niet alleen tot het besef komen, maar dit ook effectief toe te passen. Soms is het oké om “gewoon” oké te zijn. Wil dit dan zeggen dat je im-perfect bent? Absoluut niet, want misschien zit perfectie net in de imperfectie.

0

Wanneer je op je sollicitatiegesprek de vraag krijgt wat je troeven zijn kan je vast en zeker stellen “ik ben perfectionistisch”, maar het is belangrijk mee te geven dat je hier niet in doorschiet. Tot slot herhaal ik de eeuwenoude wijsheid: “Niemand is perfect”, maar eigenlijk is iedereen perfect, het gaat er vooral om welke persoonlijke invulling je aan perfectie en perfectionisme geeft.

"In een samenleving die perfectie vraagt, geeft het lucht om imperfectie de ruimte te geven" - Karen Genetello

0
Karen Genetello
50-50

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Beslissingen nemen

Wat staat goede beslissingen in de weg?

Inzicht

Nu het volop kerstperiode is, moeten velen onder ons nog op zoek naar kerstcadeaus. Je wil graag het perfecte, leuke, memorabele én binnen het beperkte budget passende cadeautje op de kop tikken, maar de keuzestress overvalt je. Je kan niet beslissen. Al te vaak ligt de oplossing, onder tijdsdruk, in het aanpassen van de criteria of hun gewicht. Het mag toch iéts duurder zijn. Zo perfect hoeft ook weer niet. Je beslist en koopt het geschenk.

Is dit voorbeeld voor jou herkenbaar? Kan jij soms moeilijk de knoop doorhakken? Stel je jezelf de juiste vragen? Hanteer je het correcte beslissingsproces? Rien Vanyzere, psycholoog en trainer/consultant bij Skill BuilderS, zoomt in op het belang van elke stap in het beslissingsproces. 

Training met impact: het belang van leerengagement

Het belang van leerengagement

Inzicht

'Hoe leren mensen?' Bij Skill BuilderS staan we hier regelmatig bij stil. In onze trainingen en workshops houden we regelmatig de vinger aan de pols en bekijken kritisch waar we het leerproces nog kunnen optimaliseren. Onderzoek naar hoe mensen leren, staat bovendien niet stil, en wij dus ook niet. Elke Ruelens, L&D Expert bij Skill BuilderS, licht toe. 

Time

Hoe gebruik ik efficiënt mijn tijd?

Inzicht

Je hebt zo van die dagen waarbij je deadlines moet halen, je nog je administratie in orde moet krijgen en er maar geen einde aan die stroom van e-mails in je mailbox komt. Hoe los je zo van die momenten op? En vooral, hoe kan je dergelijke momenten voorkomen? Julie Vertommen, Gezondheidspsycholoog en Career Counselor bij Skill BuilderS, geeft alvast enkele tips op weg naar een beter focus management.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor