Praktisch

xxxx

Jouw talentmobiliteit

Ga zelf aan het roer van je loopbaan staan. Ontdek, ontwikkel en zet je talenten optimaal in. Wij ondersteunen jou in elke stap van je loopbaan.

Bedrijf & Talent Mobility

Talent Mobility –  de juiste talenten aantrekken, ontwikkelen en inzetten is de sleutel voor een wendbaar, competitief bedrijf. Wij zetten er mee onze schouders onder.

Verder met ieders talent!

Organisaties en mensen die een rol willen blijven spelen in onze snel veranderende wereld, moeten hun talenten ontdekken, ontwikkelen en inzetten. SBS Skill BuilderS draagt graag bij tot die talentmobiliteit. 

Contact

Vraag je je af of hoe Skill BuilderS jouw ideale partner kan zijn? Wens je meer info over één van onze trajecten? Geef ons een seintje. We denken graag met jou mee!

/sites/default/files/public/header-images/cf_0.jpg
Inzicht

Uit je comfortzone!

Het is er veilig. Warm. Gezellig. Comfortabel. Gemakkelijk. Vanzelfsprekend. En eigenlijk gewoon best wel aangenaam om te vertoeven. Beschrijven we jouw volgende reisbestemming? Of een plaats waar we allemaal graag zijn, waar we ons misschien wel het merendeel van ons leven bevinden: de comfortzone? Coach Stefanie neemt ons mee op reis. 

Hoewel ik het hierboven in positieve termen heb neergeschreven, zouden we deze zone ook kunnen benoemen als een zone waarbij we geen angsten ervaren en alles vrij stabiel is. We hebben het gevoel dat we controle hebben over het “leven”. Dit is ook meteen de reden waarom het voor sommigen moeilijker is om met verandering of met nieuwe uitdagingen om te gaan.

Toch weten we allemaal heel goed dat we de toekomst niet kunnen voorspellen. We weten niet hoe een bepaalde beslissing, actie, sprong, … zal uitdraaien. De hippe term ‘yolo’ (you only live once) werd enkele jaren geleden uitgevonden, maar staat in schril contrast met de werkelijkheid. We leven inderdaad maar 1 keer, maar net daarom is het misschien zo moeilijk om uit die comfortzone te geraken? We willen het beste van ons leven, en het gemakkelijkste is dan om lekker knus in die comfortzone te blijven zitten. Alles is daar veilig, ik kan alles voorspellen en neem geen risico’s. Waarom zou je ook?

Uit de comfortzone treden. Klinkt groots, niet? Persoonlijk komt dit over alsof je letterlijk een stap neemt naar het onbekende. Maar het hoeft dat niet per se te zijn. Laten we even terugblikken naar je kindertijd en  het moment dat je leerde fietsen. Je kreeg steun, door hulpmiddelen maar ook door het geloof dat anderen in jou hadden. Toch komen volgende gedachten bij elk kind waarschijnlijk op: wat als ik val? Ik wil me geen pijn doen. Misschien ga ik nooit kunnen fietsen. Wat als mama of papa mij loslaat, wat gaat er dan gebeuren? Een grote gebeurtenis was dat, maar waarschijnlijk is het iedereen gelukt. Komt er nu een glimlach op je gezicht als je hieraan terugdenkt? Toen had je als kind sowieso het gevoel dat je alles aan kon, je voelde je moedig, je hebt je eigen angsten overwonnen. En dat vallen, daarvan heb je gemerkt dat dit er gewoon bij hoort, maar dat dit niet moet betekenen dat je nooit zal kunnen fietsen.

0

Zo kunnen we terugblikken op heel wat gebeurtenissen in ons leven. Soms verlaat je de comfortzone helemaal vanuit je eigen beslissing. Soms kiezen anderen er misschien voor om jou uit je comfortzone te duwen. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld maar aan het krijgen van je ontslag of het meemaken van een faillissement of herstructurering, de coronacrisis en onder andere daardoor opeens volledig digitaal moeten schakelen. Eender over welke situatie het gaat, er komen altijd vragen op jouw pad, misschien zelfs angstgevoelens, je denkt aan worst-case-scenario’s, je verzint excuses etc. Deze zone noemen we dan ook de angst-zone.

0

Eenmaal we daar door zijn, eventueel steun en hulp zoeken bij anderen, het ok vinden om misschien fouten te maken, dan komen we in de leer- en groeizone terecht. Hier krijg je een boost van energie en zelfvertrouwen: het is gelukt, je kan het! Je trekt er tevens lessen uit naar de toekomst toe en je kan hiermee dat kleine duiveltje die je onzekerheid inspreekt, meer het zwijgen opleggen. Je bent trots op jezelf voor het resultaat dat je reeds hebt bereikt en de stap die je hebt gemaakt. En uiteindelijk besef je ook: alles komt altijd goed!

0
Comfort zone
50-50

Brené Brown (psycholoog, auteur, spreker, …) staat bekend om haar boeken rond kwetsbaarheid durven tonen. En ook die comfortzone verlaten heeft te maken met je kwetsbaarheid te durven tonen. Zij heeft zichzelf voorgenomen om elke dag te proberen uit haar comfortzone te gaan. En dat kan eigenlijk best heel gemakkelijk. Ik som hier enkele voorbeelden op die je gemakkelijk kan toepassen op jezelf: probeer eens een onbekend gerecht op tafel te zetten, pas je ochtendroutine aan, start met meditatie, zet ’s avonds de tv niet aan maar lees een boek of zit gewoon in stilte, ga eens naar een totaal andere supermarkt, praat uitgebreid over je eigen gevoelens tegen je partner of beste vriend(in).

Andere tips om uit de veilige comfortzone te gaan:

  • Wees kwetsbaar! Durf je gevoel, emotie, gedachten te uiten en te delen, eventueel met anderen. Maar besef dat jij niet jouw gedachten bent.
  • Durf tegen te spreken als er opeens een negatieve gedachte in je hoofd komt. Leg dat duiveltje het zwijgen op en doe eens net het tegenovergestelde. Je bent het wel waard!
  • Begin klein, start met dagelijkse dingen om op die manier de stap naar iets “groter” haalbaarder te maken. Leg jezelf haalbare doelen op.
  • Maak het visueel, maak een plan, mindmap, schrijf alles op wat er in je hoofd komt zodat het op papier staat. Dit maak het proces om effectief stappen te zetten veel gemakkelijker. We blijven te lang in ons hoofd hangen.
  • Probeer positief te denken. Kom je in een situatie terecht waarvoor je zelf niet  gekozen hebt? Denk dan  aan de  positieve zaken die hieruit voortkomen.
  • Reflecteer! Heb je een stap gezet, hoe klein dit ook mag zijn, ga dan na welk gevoel dit bij jou geeft, hoe het met jouw energie gaat en bouw hierop verder.
  • Durf! Wees niet bang om te falen, wees niet bang om bepaalde zaken niet perfect te doen. Leven is leren. En leren staat gelijk aan fouten mogen maken. Je mag vallen, misschien moet je zelfs vallen om eens zo stevig te staan.

Uw volgende bestemming: laat de comfortzone links liggen en sla rechts af. Succes!

0

Wil je hierover graag meer in detail praten?

Contacteer ons op 0800 616 71.

0

Relevante Tips, Nieuws & Inzichten

Loopbaan

De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd

Inzicht

Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’. 

explore your options

Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….

Inzicht

In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.

Cadeaus in vermomming

Cadeaus komen soms in vermomming

Inzicht

Mensen die ziek zijn, worden soms gedwongen hun aandacht heel anders te gaan richten. De ziekte blijkt ze als het ware uit te nodigen om hun aandacht naar binnen te richten. Ze nemen hun opvattingen en levensstijl die ze tot dan toe hadden, onder de loep. Herken je dat in je omgeving? Of bij jezelf, als jij in deze situatie verkeert?

Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, zocht in het boek Anatomie van de ziel uit 2020, geschreven door Caroline Myss, naar inzichten.

Contacteer ons

Uw uitdaging aan ons voorleggen? Meer info over één van onze trajecten? Geef een seintje, we denken graag met u mee!

Vind een kantoor

VDAB
Loopbaancheques
Combilogo Vlaanderen en ESF
Actiris Brussels
Kmo-Portefeuille
Certo
Qfor