Opgeven creëert ruimte
Stel, je bent een amateur-bergbeklimmer midden in een uitdagende beklimming, je voelt de blaren snijden onder het touw, je armen branden van de inspanning en je benen zijn al een uur aan het verzuren. Enkele meters terug sloeg je je enkel om en dat kloppend gevoel is steeds moeilijker te negeren. Maar dit is alles waarvoor je getraind hebt, waarvoor je zelfs geleefd hebt het afgelopen jaar. Je kan nu niet opgeven. Loslaten is geen optie! Of toch? Aline Aelberts, expert loopbaancoach bij Skill BuilderS, neemt ons mee in haar persoonlijk verhaal en toont ons hoe loslaten nieuwe mogelijkheden kan creëren.
Passie en zelfzorg
“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.” ~Confucius
“If you do what you love, you’ll never work a day in your life.” ~Marc Anthony
En de variant van de “Linkedin-goeroes” dezer dagen: “ik werk met passie en daardoor heb ik het gevoel niet toe te zijn aan vakantie, als je dat gevoel wel hebt, dan zit je niet in de juiste job”. Hopend dat je daarna een coaching traject bij hen zou starten voor een probleem dat zij net in jouw hoofd hebben geplant. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft haar kijk op de combinatie van passie en zelfzorg.
Maak van jouw organisatie een ‘blue zone’ op de arbeidsmarkt
Onderzoek van professor Eva Geluk toonde het al aan: werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens dat welzijn een gedeelde verantwoordelijkheid is. Bovendien blijken heel wat werkgevers bereid om (nog) meer in te zetten op welzijn. Echter met de teller op 500.000 langdurig zieken, waarvan ook een steeds toenemend aantal mensen met een burn-out, kan je je afvragen waarom het resultaat van al die investeringen uitblijft. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach, gaat op onderzoek.
Vakantie ... van crashen naar opladen
De komende weken staat er voor de meesten onder ons het welverdiende jaarlijkse verlof op de planning. Heerlijk! Iets om naar uit te kijken!
De periode vlak voor die vakantie lijkt dat iets minder te zijn. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft het gevoel dat 90% van de gesprekken deze tijd van het jaar als volgt verlopen:
“Hoe gaat het?”
“Druk druk, maar nog even doorbijten en ik heb vakantie.”
Tijd dus om even stil te staan en de tips na te lezen die ervoor zorgen dat je je in de dagen net voor je vakantie optimaal kan voorbereiden op een periode van rust en ontspanning.
Wie zorgt er voor de leidinggevende?
Waken over welzijn. Is dit de taak van de leidinggevende? Is dit éénrichtingsverkeer? Of is het de taak van ons allen en moeten we ongeacht onze functie en rol ‘zorgen voor elkaar’? Saskia Poelmans, psycholoog en stress- burn-outcoach bij
Skill BuilderS, lanceerde onlangs een poll op haar linkedin-profiel om haar netwerk te bevragen hoe zij kijken naar wie de taak op zich neemt om te ‘waken over welzijn’.
Wat leert de kanarie in de koolmijn ons over de aanpak van burn-out?
Als medewerkers met een burn-out anno 2024 de spreekwoordelijke kanarie in de koolmijn zijn, wat leert ons dat dan over onze aanpak van deze problematiek? De arbeiders in de koolmijnen namen vroeger altijd een kanarie mee naar hun werkpost. Deze kanarie was heel gevoelig aan giftige dampen of een gebrek aan zuurstof. Wanneer de kanarie van zijn stokje viel, wist iedereen meteen dat er dringend maatregelen nodig waren om te voorkomen dat er meer slachtoffers zouden vallen. Saskia Poelmans, psycholoog en burn-outcoach bij Skill BuilderS, vraagt zich af wat er zou gebeurd zijn als deze kanaries die snel van hun stokje gingen, getraind zouden hebben om weerbaarder te worden, het langer vol te houden?
Coach en psycholoog: 2 rollen die elkaar versterken
Het programma ‘Factcheckers’ op VRT 1 kaartte in hun voorlaatste aflevering aan dat sommige coaches ook psychologische hulp aanbieden. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, geeft verdere duiding over de specifieke rol van coach en psycholoog.
Gaslighting bij burn-out
De term ‘medical gaslighting’ of het minimaliseren of ontkennen van de klachten van een patiënt door de behandelend arts waardoor de patiënt aan zichzelf gaat twijfelen, duikt de laatste tijd vaker op. Is het een modewoord of een veelvoorkomend probleem? Onze collega Saskia Poelmans, psychologe en stress & burn-outcoach, licht verder toe.
Vijf fouten die jij maakt onder stress
Ben jij gevoelig voor stress? Op zich is stress niet ongezond. Chronische stress daarentegen kan serieuze gevolgen hebben voor je gezondheid. Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS, heeft een lijstje gemaakt van 5 fouten die jij onder stress kan maken.
Psychologische veiligheid, sleutel voor eigenaarschap
Vertrouwen, psychologische veiligheid, … het zijn begrippen die vaak opduiken in een context van teamontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat ze beide essentieel zijn in een organisatie voor de uitbouw van een gezonde en effectieve samenwerkingscultuur.
Een cultuur van psychologische veiligheid zou maken dat medewerkers sneller en meer eigenaarschap opnemen. Hamvraag is: op welke manier kan je als organisatie het eigenaarschap van je medewerkers versterken?
In onderstaand inzichtsartikel zoomt Hilde Brackeva, HR Strategist bij Skill BuilderS, hierop in en reikt alvast 5 praktische tips aan.
De loopbaan - hoe een term in de 16de eeuw al treffend gekozen werd
Wist je dat het woord carrière is afgeleid van de Latijnse benaming voor een renbaan (Shorne, 2001)? Het vond zijn oorsprong in de wereld van de paardenraces en daar betekende het “elke snelle en ononderbroken activiteit”. Later zijn we het, net als het woord loopbaan, ook gaan gebruiken in de context van werk, waar het dan een zekere vooruitgang in werk betekende (Williams, 1983). Saskia Poelmans, psycholoog en stress & burn-outcoach bij Skill BuilderS geeft haar persoonlijke kijk op het woord ‘loop-baan’.
Voldoende tijd spenderen om werk te zoeken….
In een outplacementtraject kijken onze coaches er nauwlettend op toe dat coachees niet te snel overgaan tot het zoeken van een nieuwe uitdaging. Uiteraard is het de kerntaak van onze coaches om mensen terug aan het werk te helpen, maar des te belangrijker is dat de nieuwe job om de juiste redenen moet aangevat worden én zeker ook op het juiste tijdsstip. Ivan Dauwe, outplacementcoach bij Skill BuilderS, licht dit toe aan de hand van een getuigenis.